Cum ar trebui sa arate prima candidata

Posted on November 17, 2012 by Sandra Pralong

In toamna anului 2012, cand Traian Basescu si Crin Antonescu se luptau pentru fotoliul de la Cotroceni, revista FP Romania publica dosarul “Presedinta Romaniei”, care întreba daca putem avea o candidata cu sanse la functia suprema in stat.

Cateva extrase relevante, recombinate, din interviul cu Sandra Pralong si  discutia cu Aneta Bogdan, Mihaela Miroiu, Mihaela Nicola si liliana Popescu – discutie re-publicata acum integral de FPR.

 

Ce credeti ca ar schimba, concret, la Presedintie perspectiva feminina despre care vorbiti?

Sandra Pralong:
 In primul rand, cooperarea implica acceptarea diferentelor, pentru ca nu poti sa cooperezi daca excluzi diferenta. Fara aceasta intelegere nu poate sa functioneze un stat, o organizatie, o intreprindere – nimic. Viziunea care incurajeaza cooperarea se transmite prin consultare, prin abilitatea de a urmari ca toate punctele de vedere sa se exprime, ca solutiile sa poata sa vina din confruntarea de idei si nu din impunerea lor. Cum ar putea, la nivel de tara, cooperarea sa se traduca de la presedentie la ministere si la restul societatii? Parghiile sunt interesante, pentru ca in Constitutia romaneasca rolul Presedintelui este mai curand unul extern sau de aparare, nu unul intern. Dar poti face foarte multe tocmai pentru ca esti un mediator intre puterile statului, si intre stat si societate. Poti face foarte multe ca acolo unde interesele partinice ar vrea competitie tu sa fii cel care aduni diferitii competitori si gasesti consensul sau oferi spatiul in care sa se creeze, sa se asculte pozitiile diferite si sa se aleaga cea mai buna pozitie comuna, pe care toata lumea sa o poata accepta. Aceasta viziune nu e usor de tradus prin instrumentele pe care le are la dispozitie, din punct de vedere constitutional, Presedintele in Romania. Cred ca trebuie lucrat mult cu instrumente create ad-hoc, gen comisii prezidentiale, instante in care, fie la nivel politic, fie la nivel de experti, oameni din tot spectrul societatii, de toate culorile politice si de toate credintele si opiniile sa poata sa ofere – si sa li se ofere posibilitatea de a participa.
Dar mai e un rol important. Chiar daca presedintele nu are gestiunea afacerilor curente, are, totusi, gestiunea tonului, a culturii organizationale, ca sa zic asa, a paradigmei culturale in care traieste o tara. Pentru ca vocea Presedintelui este creatoare de valori – orice discurs, orice iesire in public, orice miscare a presedintelui poate imprima un set de valori, un set de idealuri sau un ideal, o viziune despre comportament individual, dar si colectiv, despre aspiratiile pe care le are si pe care ar trebui sa le aiba o societate. In afara de ocaziile in care face lucrul asta formal, in discurs, Presedintele transmite lucrul acesta, care este esential, prin tot ce face. Acest har, de a transmite mesajul despre ce este o viata buna si ce iti doresti sa fie o viata buna in tara respectiva, este cel mai important apanaj al presedintelui. Si cel care este, de fapt, inefabil, dar care conteaza atat de mult.
Cred ca femeile au instinctiv aceasta apetenta pentru competenta, poate mai mult decat barbatii. Studiile neurologice ai alte stiinte arata ca wirelinkurile creierului feminin si masculin sunt diferite. Am citit lucruri interesante si despre faptul ca femeile au mai dezvoltata abilitatea de multitasking – toate lucrurile astea, care erau luate ca generalizari si clisee despre apanajele conducerii feminine, sunt demonstrate si stiintific. Si, in final, sunt si normale, pentru ca selectia naturala s-a facut in asa fel incat femeile sa aiba nevoie sa discearna mai usor ceea ce e un partener solid si competent, fata de unul frivol, pe cand barbatii sunt in competitie pentru cine-i sef. Adica ce spuneam despre competitie fata de cooperare.
Paradigma mentala a femeilor accepta mai usor cooperarea decat barbatii. Or, ca sa conduci iti trebuie sa cooperezi, iti trebuie sa faci echipa, iti trebuie sa te asiguri ca toate competentele sunt utilizate la maximum, ca echipa e performanta, iti trebuie abilitate de a include oamenii in proiectul tau, de a-i face sa-si insuseasca viziunea pe care le-o propui si de a-i mana nu cu forta, dar cu puterea convingerii pentru a te urma in proiectul tau. De altfel, la scara mica, exista niste statistici foarte interesante, ca acele companii, nu neaparat conduse de femei, dar an care exista o paritate de gen au pana la 56% profit mai mare. E urias! Si nu o spune Sandra Pralong, o spune McKinsey, care au facut un raport pentru Comisia Europeana acum cativa ani.

Ce calitati intrinseci ar trebui sa aiba o femeie pentru a parcurge cu succes campania electorala pentru Cotroceni? Ce profil public/ cariera/ networking ar trebui sa aiba deja pentru a avea sanse de reuaita? 

Sandra Pralong: Conteaza foarte mult caracterul: daca esti vindicativ sau daca esti cooperant, daca esti optimist, si vezi intotdeauna partea plina a paharului, sau esti negativist si critic, si vezi intai partea goala. E important pentru orice lider – pentru ca vorbim de un profil de lider –, sa încurajeze, sa motiveze, sa se puna in slujba si nu doar in fruntea unor oameni, fie ei anonimi, multi, fie foarte concreti. Si conteaza foarte mult atitudinea fata de greseala: noi avem o mare problema, in sistemul nostru educational, noi vanam greseala, care nu e vazuta ca ceva care te ajuta sa progresezi, ci ceva pentru care esti taxat si eliminat. In fapt, toata viata e o serie de rateuri si reincercari, si reincercari… Deci trebuie schimbata nu doar cultura politica, dar atitudinea conteaza foarte mult. Asa ca, iti trebuie har, dar si constiinta si atitudine.
O calitate despre care nu vorbim deloc, care e foarte triviala, dar extrem de importanta: trebuie sa iubeasca oamenii. Sa-i iubeasca cu pasiune, sa ii vrea infloriti, sa vrea sa-i vada transformati, asta este ceea ce mi-aa dori de la un presedinte. Si sa ii vada in frumusetea diversitatii lor. Sa ii ajute sa isi potenteze tot ce au, toate calitatile, si sa-si minimizeze defectele. Asta e despre oameni si e despre mediu: trebuie sa facem din Romania un astfel de mediu, in care oamenii sa isi poata dezvolta cat mai mult tot potentialul si am zbarnai.

Vezi tot articolul aici: Reteaua Romania 2.0

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTAVIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE