Grupul de Lucru interintitutional pentru copiii cu parinti plecati la munca in strainatate – 21 iulie 2016

Posted on July 21, 2016 by Sandra Pralong

big_20160720_143813_001

Administratia Prezidentiala a gazduit miercuri, 20 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, intalnirea unui Grup de Lucru interinstitutional dedicat situatiei copiilor ai caror parinti muncesc in strainatate. In contextul in care Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, considera necesar ca atentia pentru diaspora sa devina o prioritate nationala, Grupul de Lucru si-a propus pe de o parte sa identifice probleme de ordin administrativ, statistic, legislativ si sa gaseasca solutiile adecvate, bazate pe date si dovezi, pentru a raspunde nevoilor acestor familii.

Doar printr-un efort integrat al institutiilor statului si al societatii civile se pot creiona politicile publice care sa vina efectiv in sprijinul acestor copii si al familiilor lor.

Situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate este ingrijoratoare, fiind vorba despre o generatie de copii, dupa unele estimari peste 300.000, care, crescand fara indrumare si dragoste parinteasca, risca sa nu-si dezvolte suficiente abilitati pentru a deveni cetateni impliniti, activi si productivi. Una dintre chestiunile cele mai stringente cu care se confrunta copiii cu ambii parinti plecati la munca in strainatate este delegarea autoritatii tutelare, fara de care copiii sunt privati de accesul la o serie de servicii cum ar fi ingrijirea medicala, inscrierea in sistemul educational si o serie de alte beneficii la care sunt indreptatiti.

Grupul de Lucru isi propune sa contribuie la armonizarea datelor statistice, discrepantele intre institutii in ceea ce priveste numarul copiilor in aceasta situatie fiind majore. Totodata, acest Grup va propune simplificari administrative si legislative si creionarea unor politici publice integrate si proiecte inovative care sa vina in sprijinul acestor copii si ai familiilor lor.

Mai multe detalii aici: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/intalnirea-grupului-de-lucru-interinstitutional-dedicat-situatiei-copiilor-ai-caror-parinti-muncesc-in-strainatate

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTAVIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE