“Se pare ca ne-am specializat in a ne tine “mici” si lipsiti de responsabilitate” – 30 iulie 2013

Posted on August 12, 2013 by Sandra Pralong


Andra Rotaru: Una dintre abordarile constante pe care le-ati evidentiat in cartile coordonate de dvs. din ultimii ani a fost aceea a motivatiilor care determina o persoana care a cunoscut succesul într-o alta tara, sa revina în România. Credeti ca aceste demersuri si exemple personalizate au schimbat ceva în mentalitatea generatiilor tinere din România?

Sandra Pralong: Mi s-a întâmplat sa aud ca “De ce m-am întors în România” a contribuit la demersul unei persoane si, separat, al unei familii de a se repatria. Poate or mai fi si alte cazuri (sper!) dar de acestea doua am aflat eu. Va spun lucrul acesta nu ca sa ma laud ci pentru ca tind sa cred ca o carte ca aceasta, de marturii, nu schimba mentalitatile, în alte cuvinte nu opereaza în masa, ci mai curând trezeste constiinte individuale — oamenii se identifica cu marturia unuia sau altuia dintre co-autori si se instaleaza cumva un fel de dialog imaginar între cititor si autor, care ajuta cititorul sa ia o decizie pe care altfel poate ca nu ar fi luat-o.

Pe de alta parte îmi place sa cred ca, vazând atâtia oameni care reprezinta repere în lumea româneasca si care au facut fie pasul de a se întoarce în tara (Neagu Djuvara, Mariana Nicolesco, Gheorghe Zamfir, Radu Gabrea, Dan Chisu, Mihaela Mihai etc), fie pasul de a se stabili la noi (Raed Arafat, Steven van Groningen, Leslie Hawke, Jean Valvis, Roberto Musneci, Alison Mutler etc), atât cititorii volumului “De ce m-am întors în România”, cât si cei ai ultimului volum, “Mai români decât românii? De ce se îndragostesc strainii de România”, vor gândi ca merita sa arunce o privire noua asupra României si a potentialului ei. Avem o tara prea minunata ca sa nu o iubim cum se cuvine — si pe ea, si pe noi însine!

Andra Rotaru: Aceste abordari sunt bilaterale: ce-i motiveaza pe straini sa se îndrageasca de România, precum si ce-i determina pe românii plecati peste hotare sa revina. Se aseamana tipurile de raspuns, perceptiile acestora despre tara nostra?

Sandra Pralong: Cred ca atât românii întorsi acasa cât si strainii stabiliti aici au în comun abilitatea de a iubi — atât tara cât si pe oamenii ei. Ei vad partea plina a paharului (în loc sa cârcoteasca despre ce lipseste), si chiar atunci când critica (si o fac cu multa pertinenta), gasesc maniera cea mai iubitoare de a ne arata ce putem îmbunatati sau schimba.

Andra Rotaru: Exista o anumita cecitate care, pentru cei care traiesc într-un anumit loc devine normala, iar pentru altii, aceasta dispare. Cum credeti ca pot fi motivati românii sa priveasca din nou catre România, altfel decât cu prejudecatile si lipsa de încredere generalizate?

Sandra Pralong: Calatoriile ne formeaza si ne dau posibilitatea de a compara si contrasta, iar din asta învatam cel mai bine. Asadar urez cât mai multor români sa aiba experienta lumii asezate si civilizate spre care tindem, pentru a reveni cu idei proaspete despre ce ar putea fi diferit si la noi.

Andra Rotaru: A contribuit literatura, prin victimizarea si încrancenarea într-un sistem acaparator, sa schimbe imaginea României peste hotare? Am ajuns sa ne identificam prin ceea ce vad si cer altii de la noi?

Sandra Pralong: Puneti o întrebare dificila cuiva ca mine care nu mai citeste de mult beletristica — viata reala este prea fascinanta pentru a nu fi absorbita si curioasa despre ea… Dar în general cred ca aveti dreptate, avem un fel de a fi care se “supune” prea lesne asteptarilor celorlalti, în loc sa le impunem noi tonul si valorile noastre. Vrem sa le facem pe plac ca sa ne iubeasca poate… Cât despre “vicitimizare”, pare ca ne-am specializat în a ne tine “mici” si lipsiti de responsabilitate. Dar ne trezim, încet-încet, la propria noastra putere si când vom deveni constienti de maretia de care suntem capabili, nu vom mai accepta sa fim victimele nimanui, va garantez!

Andra Rotaru: Daca ati putea sa faceti o prima schimbare (drastica) în România, care ar fi aceasta?

Sandra Pralong: Nu cred în schimbari drastice, cred ca transformarea vine întâi din acceptare, si fiecare se metamorfozeaza în ritmul sau — deja a început sa existe o masa critica de oameni treji în Romania. Dar clar as schimba sistemul de educatie pentru a pune accentul pe formarea caracterului copiilor si pe abilitatea lor de a judeca singuri si de a gândi critic, mai curând decât pe cunostinte înmagazinate cu forta. În alte cuvinte as pune accentul pe “a fi”, mai curând decât pe “a avea” si as arata ca “a face” trebuie sa fie o reflectare a cine esti, nu a ce vrei sa obtii. si as mai face ceva, cred important: as convinge lumea, de la scoala deja, ca a “gresi” înseamna a învata si ca nu exista progres decât în masura în care îti îngadui sa dai gres, deci departe de a fi o drama, eroarea este o mare sansa pentru ca îti corecteaza directia, este ca o busola… Aceasta atitudine are multe repercusiuni pozitive, de exemplu, vine cu ideea ca “complaint is a gift”, adica o plângere este un cadou, nicidecum o pedeapsa etc. Pe scurt, as promova atitudini care sa ne permita sa ne relaxam în ceea ce priveste viata si sa ne luam treaba în serios. Acum noi facem exact invers.

Andra Rotaru: De ce se îndragostesc strainii de România si românii, nu? De ce reusesc altii sa vada în produsele culturale din România niste valori, iar românii sa le dispretuiasca?

Sandra Pralong: Puneti fix întrebarea pe care mi-o pun în carte si care m-a motivat sa adun aceste marturii… Cred ca noi avem un bagaj emotional care ne împiedica sa ne privim cu suficienta seninatate ca sa vedem lucrurile minunate din noi însine si din jurul nostru — si nu am învatat înca sa ne acceptam defectele fara a le dramatiza. Dar încet – încet, o carte ici, o carte colo, mai un film, mai o piesa de teatru, ne ajuta sa ne deschidem ochii si sufletul si sa ne dam seama ca putem fi iubiti exact asa cum suntem, cu bube cu tot!…

Interviu realizat de Andra Rotaru pentru Agentia de Carte
Accesati: Interviu ”Agentia de carte”, 30 iulie 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTAVIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE