Interviu cu Sandra Pralong (in exclusivitate) – 23 iulie 2013

Posted on July 28, 2013 by Sandra Pralong

Dana Panghe: Cum ati descrie, pe scurt, „Mai romani decat romanii? De ce se indragostesc strainii de Romania” cuiva care nu stie nimic despre ea?

Sandra Pralong: O carte depre Romania, scrisa de straini, care ne ofera o alta perspectiva despre noi insine.

Dana Panghe: Cum ati ales „strainii” care au semnat textele din carte?

Sandra Pralong: Pe multi dintre ei ii cunosteam personal si unora le-am cerut sa-mi indice si alti prieteni. Nici o clipa nu am avut pretentia sa propun ceva reprezentativ. Intamplarea face insa ca s-au adunat oameni din 19 tari si toate cele cinci continente, cu o treime dintre coautori femei, si intuitia imi spune ca aceasta mica mostra din carte nu este prea indepartata de realitatea statistica.

Dana Panghe: Care au fost provocarile si obstacolele pe care le-ati intampinat in realizarea acestui proiect?

Sandra Pralong: Cel mai complicat sa-i conving pe unii oameni sa-si scrie povestea – fiind foarte ocupati, multi dintre ei nu-si gaseau fie timpul, fie inspiratia… Dar pana la urma cu totii au cooperat cu multa bucurie – iar unii din cei mai ocupati au fost si printre cei mai prompti in a raspunde invitatiei mele. In total, de la idee pana la aparitia cartii, intreg procesul de redactare, traducere etc. a durat cam doi ani.

Dana Panghe: Ce autori si carti v-au influentat viata si in ce mod?

Sandra Pralong: Sunt nenumarate lecturile care iti influenteaza viata, poate fi o simpla fraza citita intr-un ziar, un interviu intr-o revista sau o carte groasa in trei volume cum ar fi „Istoria credintelor si ideilor religioase” a lui Mircea Eliade. Mie imi plac mult filozofii morali si politici cum ar fi Rousseau, Locke, Hume si Mills, si mai ales filosofii stiintei cum ar fi Karl Popper sau Imre Lakatos.

Cartea mea de capatai cred ca ramane „Structura revolutiilor stiintifice” de Thomas Kuhn, pentru ca arata cat de incet se misc? perceptia noastra despre lumea care ne inconjoara si cum inovatia, în stiinta, ca peste tot, arareori vine din sistem, ci mai curand izvoraste din afara lui. De asemenea, imi place sa citesc memorii si biografii, dar acum citesc mai curand despre ortodoxie sau budism si, in general, ma intereseaza filosofiile orientale, fie ele originale sau altoite de spiritualitatea „New Age”-ului American.

Interviu realizat de Dana Panghe pentru Cosmopolitan
Accesati: Interviu ”Cosmopolitan”, 23 iulie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTAVIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE