Interviu Gazeta Romaneasca – 2 noiembrie 2015

Posted on December 30, 2015 by Sandra Pralong

logo2

Sandra Pralong, de la 1 septembrie ati luat conducerea departamentului pentru diaspora de la Palatul Cotroceni. Ce v-a atras atentia pana acum, ce credeti ca e de facut?

Totul e de facut, pentru ca in primul rand construim o relatie de incredere si de parteneriat cu romanii de pretutindeni si a fost si efortul colegilor mei pana acum, dar nu a fost un efort dedicat.

De ce atat de tarziu? A fost ultimul departament completat.

Cei din urma vor fi cei dintai, in privinta diasporei.

Ce v-ati propus? Aveti un plan?

Sunt mai multe lucruri la care lucram. As vrea sa imi ingaduiti sa le spun dupa ce vorbesc cu colegii mei din diferitele alte structuri ale statului, pentru ca imi doresc o relatie de parteneriat cu ei, pe langa cea cu voi. Sunt vreo 18 institutii care se ocupa intr-un fel sau altul de diaspora. Colegii mei nu ar trebui sa afle din presa despre ce avem de gand.

Care e orizontul de timp pina la anuntarea planurilor?

Cateva saptamani, chiar inainte de sfarsitul anului. Presedintia are dorinta de a oferi o platforma de dialog si de conlucrare.

Puteti recupera din ce s-a facut inaintea dvs. acolo? Ati mostenit ceva de la predecesori?

Nu numai ca preiau ceva ce a precedat, dar cred ca am construit eu insami, in acei doi ani in care am fost la Cotroceni. Am organizat atunci un prim forum al presei de pretutindeni, un prim targ de joburi. Oamenii care m-au precedat, si ma gandesc la Eugen Tomac pe vremea presedintelui Basescu, aveau poate o perspectiva un pic diferita, ei s-au preocupat mai ales de romanii din jurul granitelor. Nu incepem chiar de la zero, cu toate ca am putea sa ne organizam mult mai bine.

Ce ne puteti spune despre Consiliul de reprezentare a diasporei, promisiune facuta de Klaus Iohannis inca din campania electorala?

Chiar inainte sa plec am vorbit cu domnia sa, Consiliul va fi lansat probabil inainte de sfarsitul anului.

Cine va face parte din el?

E o intrebare buna. Pentru moment avem un concept. Ceea ce ne dorim e sa adunam la Cotroceni oamenii cei mai reprezentativi ai gandirii romanesti sau ai lucrului bine facut, indiferent daca sunt de conditie modesta sau daca sunt somitati de premiul Nobel. Si aici contam pe voi, din presa, sa ne semnalati, mai ales la oamenii care poate care au mai putina vizibilitate in presa, de exemplu, acel om care lucreaza in agricultura…

Va avea loc in Consiliu si cineva care lucreaza in agricultura?

Cu siguranta. Haideti sa va dau un exemplu savuros. O doamna ingrijitoare, care face menajul la Paris, si care din faptul ca face menajul si-a strans bani, a facut investitii imobiliare pe care le-a fructificat, in Romania, a vandut un teren, a recumparat altul, a reinvestit pe parcursul ultimelor 20 de ani, si acum are o mica avere imobiliara. Continua sa faca menajul, il face bine, onest…

Si acest tip de persoana ar putea avea loc in Consiliu?

Imi doresc sa aiba loc, pentru ca ei reprezinta oamenii pentru care Consiliul va lucra.

Aveti un numar de membri?

Vorbeam cu domnul presedinte ca ar trebui sa fie in jur de 20 de persoane ca sa fie gestionabil. Dar acestia vor fi consiliul de conducere al unui laborator mai mare. Din laborator pot face parte toti cei care doresc sa aiba acces sa sa contribuie intr-un fel la problematica diasporei.

Puteti avea milioane de cereri…

Sa vina, va fi acest laborator, va fi o structura deschisa, din care in momentul in care vii in ea, ai anumite drepturi si anumite obligatii. Contam pe voi sa ne semnalati acei oameni care au avut rezultate…

A fost un asa-zis caz al amabasadorilor. Presedintele a iesit dupa alegeri si a spus ca ar trebui sanctionati consulii siu ambasadorii din tarile unde romanii au fost umiliti la cozi. Ce urmari a avut aceasta solicitare a presedintelui?

Dosarul einca pe rol. Dupa cum stiti, a fost deja audiat fostul ministru de externe, in 5 octombrie, martor in acest dosar…

Vor fi sanctionati ambasadorii?

Eu cred ca da.

Nu ma refer la dosarul DNA, ci la declaratia presedintelui.

Nu am discutat cu presedintele acest lucru. Dar daca ma intrebati pe mine, cred ca trebuie lasata institutia care pastoreste ambasadorii, si anume MAE, trebuie lasata sa isi faca ordine in propria ograda.

Deci ar trebui sa isi analizeze ei situatia. Deja la un an de zile, e tarziu.

Eu cred ca ei o fac. Eu cred ca se intampla lucrul asta. Nu cred ca lucrurile au ramas fara consecinte sau cel putin asa vreau sa cred. Dar, repet, nu am discutat cu presedintele.

Ce parere aveti de Uniunea Jurnalistilor Romani de Pretutindeni?

E fantastic efortul vostru, va felicit, va incurajez, este minunat ca existati, asteptarile de la voi sunt foarte mari.

Sorin Cehan

 

Sandra Pralong, Consilier de Stat la Departamentul pentru Relatia cu Romanii din Afara Granitelor al Administratiei Prezidentiale, s-a intors in Romania in 1990 de la New York, unde era director de promovare al saptamanalului international Newsweek. La Bucuresti a pus bazele Fundatiei pentru o Societate Deschisa (Fundatia Soros), pe care a condus-o intre anii 1990-1993.

Intre 1998 si 2000, a fost consiliera presedintelui Emil Constantinescu, fiind responsabila, printre altele, cu comunicarea internationala si coordonarea politicilor catre romanii din afara tarii.

 

Sursa: Interviu gazetaromaneasca.com, Agricultori ?i menajere în Consiliul Diasporei promis de Iohannis – primele detalii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTAVIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE