Sandra Pralong: „E foarte important sa ne cunoastem mai bine intai pe noi insine…” – 12 iulie 2013

Posted on July 28, 2013 by Sandra Pralong

Stelian Turlea: Stimata Doamna, ati coordonat doua volume foarte interesante la Editura Polirom, cel mai recent a fost lansat la Targul de Carte Bookfest in prezen?a unei multimi de oameni si se cheama „Mai romani decat romanii? De ce se indragostesc strainii de Romania” Ati colaborat la acest volum, daca nu ma insel, cu 45 de straini stabiliti mai mult sau mai putin in Romania, unii foarte cunoscuti, altii nestiuti de publicul larg. La capatul acestui demers ati aflat ce-i motiveaza, dincolo de experientele pe care le-au avut?

Sandra Pralong: In prefata volumului imi pun si eu aceasta intrebare si incerc sa-i raspund: cred ca strainii care traiesc in Romania reusesc sa vada ceea ce noi nu mai stim sa vedem, si anume „frumosul”. Frumosul din jurul nostru si pe cel din noi, din sufletele noastre… Stiu ca pare straniu, cand noi vedem cu precadere „mizerie” si tot ce e urat si rau, e socant ca cineva sa-ti spuna „Stai asa, lumea ta e mai frumoasa decât crezi, doar ca tu nu te uiti unde trebuie…” Exact asta fac ei.

Neavand atata durere acumulata in memoria lor afectiva, nimic nu-i impiedica pe straini sa se bucure de ceea ce avem noi mai bun, anume de frumusetea peisajelor mirifice, de caldura si autenticitatea relatiilor, de simplitatea lumii rurale in comuniune cu natura etc. Pana ca si capitele de fan ii incanta. Evident insa, sunt si lucruri care nu le plac si pe care le critica, dar aceasta critica este facuta cu blandete si multa dragoste…

Stelian Turlea: Se poate spune ca e o carte despre Romania scrisa de straini?

Sandra Pralong: Exact asa este: este o carte despre Romania si despre romani, scrisa cu multa dragoste de strainii care au decis sa se stabileasca la noi, cu toate ca aveau intreaga lume la picioare si puteau alege sa traiasca oriunde doreau.

Stelian Turlea: V-ati regasit intre experientele acestor oameni? Ati plecat din Romania la 15 ani si v-ati intors dupa 1990, un om format…

Sandra Pralong: Da, absolut, cred ca de aceea mi-a ai venit ideea, pentru ca am vazut România cu ochii unui strain, dar cu dragostea unui om care isi doreste ca toti romanii sa vada aceleasi lucruri minunate pe care le vad eu in noi.

Mai este un aspect: viata este o profetie auto-realizata sau, mai pe romaneste, vorba proverbului, „cum iti asterni, asa dormi.” Daca mereu vorbim de rau, cum sa realizam ceva bun cu viata noastra? Am ales ca motto al cartii un proverb budist care spune in esenta ca gandurile devin cuvinte, cuvintele – actiuni, actiunile – obiceiuri, obiceiurile – caracter, iar caracterul – destin! Cum sa avem un destin luminos in Romania daca gandurile noastre despre ea sunt mereu sumbre…?

Stelian Turlea: Dificultatile pe care le-ati infruntat la revenirea in tara sunt aceleasi sau similare celor intampinate de straini?

Sandra Pralong: Cu siguranta sunt dificultati similare pentru ca ele tin de mentalitati si de obiceiuri. Oricine vine dintr-o lume asezata, functionala, are aceeasi nedumerire ca si mine fata de victimizarea permanenta in care ne complacem – aceasta neputinta afisata cand noi de fapt suntem oameni foarte capabili si stim acest lucru înlauntrul nostru – sau frica de greseala, ignorand ca a gresit inseamna a progresa, fuga de raspundere, cand de fapt cea mai mare putere o ai atunci cand esti constient ca tu esti cauza tuturor lucrurilor care ti se întampla, pentru ca esti co-creatorul vietii tale, si multe alte astfel de lucruri mai mari sau mai marunte care ne impiedica sa progresam.

Stelian Turlea: O asemenea carte, tradusa în mai multe limbi, ar putea fi un „ambasador” convingator al Romaniei peste hotare?

Sandra Pralong: Aveti perfeca dreptate ai mi-am propus sa public cartea in câteva limbi de circulatie internationala incepând cu engleza. Cred ca strainii sunt curiosi sa afle mai multe despre Romania, iar avantajul de a afla din acest volum cum sta treaba de fapt la noi, este ca e vorba de niste marturii autentice, povestite de oamenii care le-au trait, deci nu reprezinta „propaganda”, ci întamplari si emotii adevarate, benefice, impartasite.

Stelian Turlea: Cat si daca s-a schimbat mentalitatea romanilor in anii de cand ati revenit în tara? Ce vi se pare ca este anchilozat?

Sandra Pralong: Din pacate da, vad ca mentalitatea s-a schimba – pentru moment in rau, dar nu va dura prea mult sper! De unde inainte toata lumea era cu „nu” in brate („nu se poate”, „n-o s? iasa”, „nimic nu merge” etc), acum conversatia generala este despre „Da”, dar numai pentru smecherasi – mai mici sau mai mari – tepari si alte specii care se „descurca” pe spinarea celor „fraieri”. Rezulta un fel de cursa generalizata ca sa nu devenim fraierul nimanui, iar atunci optiunile celor care nu vor sa fie trasi pe sfoara se ingusteaza: ei fie pleaca, fie smecheresc primii…

Stelian Turlea: Care sunt, dupa parerea dvs, lucrurile care conteaza cu adevarat in progresul unei societati?

Sandra Pralong: Intr-o societate deschisa fara indoiala, transparenta si increderea – doua ingrediente inca absente, din pacate, in Romania! Increderea este in mare parte rezultatul transparentei si permite, de pilda, critica constructiva – nu te simti amenintat de cineva care te critica daca ai incredere in bunele sale intentii. Or fara critica si, implicit, toleranta pentru greseala, nu exista progres.

Stelian Turtlea: Tin minte un raspuns extraordinar pe care l-ati dat cu ceva vreme in urma, anume ca „Romania intreaga este familia dvs”. Cartea acesta ultima v-a convins si mai mult?

Sandra Pralong: Absolut – aceasta carte este maniera mea de a spune: suntem toti parte din aceeasi familie, hai sa vedem ce e bun la fiecare din noi ca sa convietuim in armonie.

Stelian Turlea: Ne ajuta experientele strainilor care iubesc Romania si s-au stabilit aici?

Sandra Pralong: Da, pentru ca pun un alt fel de oglinda in fata noastra.

Stelian Turlea: Cu experienta pe care o aveti in comunicare, ce credeti ca ne lipseste sa ne facem mai cunoscuti?

Sandra Pralong: Sa ne cunoastem mai bine intai pe noi insine…

Interviu realizat de Stelian Turlea pentru Ziarul Financiar
Accesati: Ziarul Financiar, 12 iulie 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTAVIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE