Romanii care s-au saturat de coruptie: „Daca schimbam mentalitatea a 5.000 de oameni e mare lucru. Ei sunt viitori parinti”
Posted on January 18, 2012 by Sandra Pralong
A lua pozitie in mediul online. A lupta impotriva coruptiei cu un like sau o postare. Unii taxeaza aceasta atitudine drept comoditate, spunand ca e ca si cum ai protesta din fata televizorului. Dar nu e atat de simplu: lucrurile trebuie sa inceapa de undeva, iar Internetul este locul cel mai bun pentru a te pune pe treaba. Nu este cazul oamenilor despre vom vorbi mai jos – si care vor sa treaca din fluxul online in fluxul realului – dar chiar si dac? totul ar ramane doar un grup pe net, tot ai avea un nucleu de oameni despre care stii ca nu dau spaga. Si care fac propaganda pentru un mod de viata corect. Ca sunt 2.000, 1.000 sau mai putini, tot e ceva. In orice caz, e un nucleu in crestere in Romania de astazi.
Simona Adam are 21 de ani si o multime de probleme pe cap. Recent, tanara studenta in anul III la Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea din Bucuresti a aflat ca, in afara de lucrarea de diploma de final trebuie sa sustina la vara si un examen scris. E greu de inteles cum micuta blonda cu ochi albastri reuseste sa le faca pe toate. Poate ca secretul se afla undeva in agenda de un rosu inchis de pe masa, in care isi noteaza la liniuta tot soiul de liste. De cand si-a dat seama ca termina agendele prea repede a inceput sa foloseasca post-it-uri.
Pana in primavara trecuta, tanara originara din Braila a lucrat intr-o banca unde era un simplu „robotel”. A renuntat in aprilie: „Am spus ca nu mai pot, imi dau demisia”. Alegerea a fost una inspirata deoarece la scurt timp, la Fondul ONU pentru populatie, a cunoscut-o pe Sandra Pralong (foto jos), cea care a devenit mentorul grupului „Eruptie Anti-Coruptie” (proiectul apartine Fundatiei Synergetica, un ONG al carui presedinte este Sandra Pralong).
Cel mai mult la munca in societatea civila a atras-o faptul ca poate sa gandeasca si sa faca lucruri care au un impact, explica Simona, care este managerul proiectului „Eruptie Anti-Coruptie”. Deocamdata, vizibil este numai grupul de pe Facebook (ajuns la aproape 1.500 de membri), care a fost creat in lunile aprilie-mai 2011 de un grup de studenti si tineri absolventi.
Pare greu de crezut ca o mana de tineri ar putea rezolva ceva. Poate tocmai de asta unii dintre colegii de facultate ai Simonei au ridicat suspicios o spranceana cand au auzit ca grupul vrea sa lupte impotriva coruptiei si i-au sugerat sa „stea cuminte in banca ei” pentru ca „oricum viseaza”. Simona are o cu totul alta parere: „Daca schimbam mentalitatea a 5.000 de oameni e mare lucru. Ei sunt viitori parinti, care o sa-si creasca altfel copiii”. Lucrurile se urnesc si par sa-i dea dreptate Simonei. Un singur exemplu: pe grupul lor au inceput sa posteze chiar si elevi.
Puterea exemplului este foarte mare. Simona isi aminteste ca era prin clasa a X-a cand s-a nimerit sa fie acasa la bunicii sai cu ocazia alegerilor locale. „Au venit cu galeata cu ulei si zahar la bunicul meu. El chiar mi-a dat un exemplu si le-a zis „Ia luati-va galeata asta de-aici”. Din pacate, cred ca 90% ar fi luat-o”, spune tanara.
Harta anti-coruptiei din Romania
De altfel, ea spune ca nu a dat la Facultatea de Stiinte Politice ca sa intre in vreun partid: „Am ales-o pentru ca eu chiar credeam si cred in continuare ca poti sa schimbi ceva. Fiecare cetatean, de la mic la mare, are sansa de a conta. Oamenii chiar conteaza, nu sunt niste saci de cartofi. Ei nu-si dau seama cat de mult valoreaza votul lor”.
„M-am luptat foarte mult sa nu moara proiectul”, explica ea, constienta ca daca „Eruptie Anti-Coruptie” nu reuseste sa iasa din mediul online, grupul nu prea are sorti de izbanda în a schimba ceva in Romania. Asa ca vreo 15 membri se intalnesc regulat si lucreaza la un proiect pentru care spera sa obtina finantare. S-au cunoscut vara trecuta la forumul „Romania Juna”, organizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate. „Pana in momentul de fata tot ce s-a lucrat s-a lucrat pe baza de voluntariat”, explica ea.
In cuvintele sale, scopul proiectului este mai degraba unul pozitiv, de a incuraja un comportament etic si corect drept singura maniera de a trai cu fruntea sus si de a transforma Romania: „Vrem sa venim cu lucruri pozitive, sa educam cetatenii, nu sa aratam cu degetul”.
Planul lor are trei obiective majore. Primul vizeaza dezvoltarea online – pe Facebook, Twitter, realizarea unui site al „Eruptiei” si a unui blog. Site-ul ar urma sa contina si o sectiune cu link-uri spre alte proiecte ale societatii civile. Un fel de harta a tuturor celor care au declarat razboi coruptiei. „O hiba a societatii civile este ca sunt foarte multe proiecte asemanatoare care nu se imbina, nici macar nu se cunosc. Si suntem vulnerabili”, crede Simona.
Sticlele de whiskey, spaga pentru sefii de camin
Al doilea obiectiv este educarea comunitatilor locale intr-un spririt anti-coruptie. In cadrul acestei etape vor fi alese cel putin cinci orase din tara unde vor fi organizate training-uri timp de cateva luni. Echipe de câte 20-25 de oameni din localitate, fie ca fac sau nu parte din ONG-uri locale, vor fi pregatite de Dina Loghin, presedintele Fundatiei „Sanse egale pentru femei”.
„Vor avea teme pentru acasa. In fiecare oras, echipele de lucru vor cauta probleme ale orasului. Mai departe, ei trebuie sa devina lideri in comunitatea lor. Si la randul lor sa inceapa o actiune”, arata Simona. Scopul aplicatiilor este de a-i face pe cetateni sa constientizeze ca fenomenul coruptiei este un cost ce nu trebuie platit.
Tinerii de la „Eruptie Anti-Coruptie” au deja experienta intalnirii de anul trecut de la Craiova, la care au venit studeti craioveni, reprezentanti ai ONG-urilor din oras, dar si presedinti ai unor organizatii de tineret ale partidelor politice. Au stat de vorba si fiecare si-a spus pasurile: „Erau fosti sefi de camin care povesteau: „Uite, veneau la mine cu sticle de whiskey. Dar nu am luat spaga””, isi amiteste Simona.
Functionarii publici, evaluati de cetateni
A treia miza este revigorarea educatiei civice in scoli. „Eu cred ca orele de cultura civica au un impact foarte mare. Corsetul de valori pe care il ai de mic te determina mai departe sa dai spaga sau nu. Dac? valorile nu sunt incorsetate bine, tendinta va fi sa le incalci”, crede tanara studenta. In acest stadiu al proiectului, in jur de sase-sapte persoane vor merge in scolile generale si in licee pentru a preda cot la cot cu profesorii la clasele V-XII. In prezent exista ore de cultura civica la clasele a III-a, a IV-a, a VII-a si a VIII-a, dar Simona spune ca „manualele sunt dezastruoase”. In plus, ei vor sa acopere toti anii pentru a exista o continuitate. Tinerii care vor tine aceste ore au certificate de formatori sau au terminat module pedagogice in facultate.
Timp de un semestru, ei vor incerca sa faca orele amuzante, astfel încât copiii sa vina de placere. Un astfel de exercitiu va fi simularea sistemului de vot sau a institutiilor (cum functioneaza Parlamentul, cum e ales presedintele, primarul, pe ce criterii etc).
„La Braila am cules gunoaie de pe malul Dunarii Si asta chiar m-a impulsionat. A fost un sentiment de implinire. Stiu ca si copiii o sa se simt? utili cand vor face lucrul asta in grup si-o s? fie amuzant. Pe termen mediu, speram sa putem schimba conceptul de educatie si cultura civica in scoli astfel incat sa li se acorde importanta pe care o merita”, spune ea.
Tot atunci vor edita si un ghid anticoruptie care va informa publicul în legatura cu legislatia si institutiile care se ocupa de combaterea coruptiei (DNA etc). Ghidul va avea si o varianta pentru elevi si copii, cu multe imagini si un ton ludic.
Simona doreste ca in cadrul proiectului sa dezvolte si o platforma prin intermediul careia functionarii publici sa poata fi evaluati, fie pozitiv, fie negativ (ideea îi apartine lui Bogdan Gavrila). Cei care se vor remarca prin ceva pozitiv vor fi premiati. Toate comentariile la adresa lor trebuie sa fie intemeiate, eventual pe baza unor dovezi si in niciun caz anonime, explica Simona. De asemenea, vor lua articole din presa si le vor încarca pe pagina functionarului respectiv (astfel oamenii vor afla daca respectivul a fost implicat in scandaluri de coruptie, daca a fost cercetat etc).
Cativa dintre oamenii implicati activ in „Eruptie Anti-Coruptie”:
Paul Lungu (absolvent SNSPA)
Carmen Dobocan (absolventa SNSPA)
Dani Sandu (bursier la Cincinnati, SUA)
Andreea Nicutar (masteranda la Facultatea de ?tiin?e Politice )
Raluca Radescu (studenta la doctorat)
Mia Constantin (absolventa SNSPA si Drept)
Radu Oprea, specialist in politici publice, se va ocupa alaturi membrii „Eruptiei” si de Dina Loghin de prezentarea rezultatelor obiectivului doi (intalnirile si training-urile din comunitatile locale)
Ionut Rusu. Are o echipa in Ramnicu Valcea ce tine cursuri de discurs public. Ii va ajuta pe cei de la „Eruptie” in conceperea modulelor educationale pentru scoli si licee.
Articolul integral poate fi vazut la http://www.greatnews.ro/index.php/omul-cu-schimbarea/romanii-care-s-au-saturat-de-coruptie-daca-schimbam-mentalitatea-a-5000-de-oameni-e-mare-lucru-ei-sunt-viitori-parinti.html
CAUTA
VIDEO
ULTIMELE ARTICOLE
- Suntem romani si europeni – dar cum am fost educati?
- Festivalul Culturii Romanilor de Pretutindeni “Aici-Acolo” 2021
- Prix Christophe Pralong 2019
- Lansarea Raportului realizat de Grupul de Lucru pentru copiii cu parintii plecati la munca in strainatate (20 noiembrie 2018)
- « Summit al oamenilor de afaceri romani de pretutindeni » (Alba Iulia, octombrie 2018)
ARHIVA
- January 2023
- June 2021
- April 2019
- December 2018
- October 2018
- September 2018
- June 2018
- May 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- December 2012
- November 2012
- July 2012
- May 2012
- March 2012
- February 2012
- January 2012
- December 2011
- November 2011
- October 2011
- September 2011
- August 2011
- July 2011
- June 2011
- May 2011
- April 2011
- March 2011
- February 2011
- January 2011
- December 2010
- November 2010
- October 2010
- September 2010
- August 2010
- July 2010
- June 2010
- May 2010
- April 2010
- March 2010
- January 2010
- December 2009
- November 2009
- October 2009
- June 2009
- May 2009
- April 2009
- March 2009
- February 2009
- January 2009
- December 2008
- October 2008
- September 2008
- April 2008
- March 2008
- February 2008
- January 2008
- December 2007
- November 2007
- October 2007
- May 2007
- April 2007
- March 2007
- February 2007
- December 2006
- June 2006
- August 2005
- January 2005
- October 2001
- February 2001
- June 2000
- January 2000
- November 1999
- October 1999
- June 1999
- March 1999
- October 1998
- September 1996
- July 1993
- January 1993
- December 1992
- July 1992
- May 209