Steve Jobs sau „Calatoria e rasplata drumului…”

Posted on October 24, 2011 by Sandra Pralong

COVER STORY

Q-Magazine | Nr. 117 |

Steve Jobs sau „Calatoria e rasplata drumului…”

De Sandra Pralong

Era 1985 iar Steve Jobs era in plina glorie. Cu un an inainte tocmai lansase Macintosh si America ii era la picioare. Diferenta dintre Apple si IBM facea nu numai deliciul analistilor de pe Wall Street sau al profesionistilor de marketing, ci ajunsese sa defineasca o noua cultur?. Genera?ia Macintosh era iconoclasta, creativa, de neoprit. Introducand desk-top publishing-ul, Macintosh permitea oricui sa publice un ziar. Deodata monopolul atotputernicei prese incepea sa se fisureze.

La epoca aceea, eram tanara stagiara la Newsweek, la New York, in sectia de suplimente speciale ale revistei si, impreuna cu majoritatea presei americane, incercam sa-l intervievez pe acest geniu a carui creatie urma sa ne ia painea de la gura.  Nu exista inca e-mail si nici fax, deci i-am scris o scrisoare, trimisa prin curier rapid la Cupertino, in California, sa stabilim o intalnire. A avut politetea sa ma refuze personal dar, cum am insistat, am schimbat kilometri de scrisori cu asistenta sa. Nu-mi mai amintesc care a fost argumentul care l-a facut, în fine, sa accepte interviul, probabil pur si simplu uzura, caci schimbul acesta a durat cateva luni bune. Cert este ca, spre uimirea colegilor de la Newsweek, am stabilit o intalnire, am confirmat-o inainte sa plec la aeroport si m-am imbarcat pe zborul transcontinental de la New York spre San Francisco. In avion, am recitit crampeie din biografia lui Jobs, intitulata „The Journey is the Reward” (Calatoria e rasplata drumului). Ma simteam in al noualea cer: eu, o tanara fara nume in presa, mergeam sa-l intervievez pe Jobs cand veteranii presei esuasera… In cele sase ore de zbor, plus inca doua in drum spre Apple, situatia la Cupertino se schimbase radical. Aparuse o urgenta si Steve trebuia sa plece imediat din tara. Asa ca l-am vazut doar cat sa dam mana in parkingul cladirii si sa se scuze spunand: „The other Steve is a much better interview…” (Celalalt Steve e si mai bun de intervievat decat mine). Intr-adevar, profitand ca sunt in California, obtinusem un interviu si cu celalalt co-fondator al Apple, Steve Wozniak, de care Jobs se despartise inainte de Macintosh.

M-am intors la New York cu doua mari lectii de viata invatate din scurta interactiune cu Jobs: Intai, am inteles ca, intr-adevar, „calatoria este adevarata rasplata”. Chiar daca pentru mine, ca ziarist, conta interviul in sine, unde am esuat, pentru mine, ca om, conta mai mult sa descopar si sa apreciez puterea propriei mele perseverente. Pe ea mi-am cladit mai departe cariera… In al doilea rand, am invatat cum adevaratii oameni de afaceri nu-si injosesc niciodata fostii parteneri. Chiar daca presa stia ca Woznaak si Jobs se certasera fara sa-si mai vorbeasca de la despartire, niciodata niciunul dintre ei nu l-a vorbit da rau pe celalalt, dimpotriva… Asa ca am publicat interviul lui Wozniak care, la randul lui, l-a laudat cat a putut pe celalalt Steve, pe Jobs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTAVIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE