Occupy puterea

Posted on January 17, 2012 by Sandra Pralong

De la New York la Atena, Londra, Madrid si Budapesta bantuie un vant de frustrare care scoate oamenii in strada. Vantul a ajuns si la Bucuresti – scanteia a fost reforma sanatatii.

Presedintele a justificat retragerea legii spunand ca oamenii „nu vor schimbarea”.

Dar insusi faptul ca manifestarile au continuat ii demonstreaza presedintelui ca se insala. Oamenii ies in strada tocmai pentru ca isi doresc adevarata reforma pentru care l-au ales in 2004. Nu doar o lege, ci intreaga functionare a statului trebuie schimbata! Acesta este, de fapt, mesajul strazii.

Iata un paradox: de ce atunci cand avem de-a face cu un presedinte care isi propune reforma si modernizarea statului, manifestantii scandeaza „Jos Basescu!” sau „Basescu, pentru noi, e Ceausescu 2″?!

Sociologia comunicarii spune ca rupturile se produc atunci cand scopul si mijloacele nu sunt aliniate. Astfel, cei care il sustin pe Traian Basescu cred in scopul presedintelui de a lasa mostenire generatiilor viitoare un stat modern, reformat si eficient.  Dupa parerea mea, acest obiectiv impartasit, si nu neaparat oportunismul, explica de ce atatia intelectuali s-au aliniat cu buna-credinta in spatele presedintelui. Detractorii lui Traian Basescu, pe de alta parte, se uita la mijloacele utilizate de presedinte in atingerea scopului sau si vad cu precadere: lipsa de legitimitate a procesului democratic, uriasa coruptie, lipsa de transparenta si faptul ca PDL pare sa fie, sistematic, singurul castigator, politic si financiar, din efortul de „modernizare”.

Atat timp cat scopul reformei si mijloacele ei nu sunt aliniate, se va pune mereu intrebarea: presedintele isi doreste cu adevarat modernizarea statului sau se foloseste de ea pentru a consolida puterea si averea sa si a acolitilor sai?

Modernitatea inseamna, intre altele, suprematia procedurii. In „statul de drept”, legitimitatea vine din procesul de elaborare a politicilor publice, si nu din scopul lor, pentru ca intr-o democratie adevarata niciodata scopul nu scuza mijloacele! In cazul unei legi precum cea a sanatatii, un scop dezirabil a fost deturnat de mijloace inadecvate: procedura de elaborare a legii a fost viciata, procesul nu a fost transparent, nu a existat acea larga consultare cu specialistii ai viitorii beneficiari (sau agenti) ai reformei care sa asigure ca proiectul este insusit de toti, nu s-au propus mecanisme care sa asigure absenta coruptiei, etc. In absenta acestor elemente care confera legitimitate, nazuinta presedintelui de a moderniza sistemul de sanatate nu poate fi considerata serioasa. Altfel ne intoarcem la iadul comunist, care era pavat cu bune intentii…

Capcana in care a cazut Traian Basescu a fost sa creada, si de aceasta data, ca scopul scuza mijloacele – o imposibilitate intr-un stat de drept! Atata timp cat presedintele va ramane un „presedinte juc?tor” atunci cand institutiile nu ii permit acest lucru, orice intentie de reforma va fi, in mod paradoxal, periclitata de insusi demersul intreprins in favoarea ei! Aaa e viata, plina de ironii…

Se spune ca Dumnezeu este in detalii – si diavolul la fel. Am auzit pe strada multe sloganuri vulgare si injurioase care m-au intristat, pentru ca deturneaza atentia de la fondul problemei la forma. Dar incredulitatea publicului fata de tentativa de modernizare a Romaniei este lesne de inteles: atunci cand una dintre numeroasele genti ministeriale, ce se intelege ca adapostesc cheile dezvoltarii nationale, costa cat un salariu anual, este greu sa intelegi cine de fapt profita de „reforma”…

Intreaga clasa politica romaneasca actuala este compromisa. Indiferent de cine vine la putere acum sau la toamna, locul presedintelui Basescu in istorie va fi dat de cum isi exercita puterea de a fi arbitru, nu cea de a fi jucator! Doar rolul de gardian al legilor si de garant al procedurilor ii va permite presedintelui sa fie cel care descatuseaza Romania de tarele comunismului.

Prin urmare, in mod paradoxal, protestatarii ii fac un serviciu presedintelui, daca acesta cu adevarat isi doreste modernizarea Romaniei. Plecand de la acest punct zero dat de strada, testul intentiilor prezidentiale va fi dat nu de cine exercita puterea, ci de cum!

Cum spunea presedintele american Abraham Lincoln: „poti sa prostesti toti oamenii o parte din timp, sau poti sa prostesti o parte din oameni tot timpul, dar nu poti sa prostesti to?i oamenii, tot timpul”…

Articol publicat in Romania Libera la 17 ianuarie 2012: http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/occupy-puterea-250432.html

Un comentariu la articolul Occupy puterea

  1. fem! spunea:

    Tocmai v? urm?resc la B1. Chapeau bas. Dar ce ne facem cu ??tia?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTA



VIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE