Sandra Pralong, întoarcerea în România si determinarea de a descoperi bunul simt românesc!

Posted on July 21, 2010 by Sandra Pralong

Data:                    21 iulie 2010

Autor:                  Georgiana Papari

Publicat în:          www.feminis.ro

Sandra Pralong este coordonatoarea volumului “De ce m-am întors în România”, în care îsi explica motivatiile întoarcerii nu mai putin de 38 alti co-autori, printre care Principesa Margareta a României, Mariana Nicolesco, Dan Chisu, Neagu Djuvara, Gheorghe Zamfir, Leonard Doroftei. Descoperiti povestea acestei reîntoarceri, dar si lucrurile care o fac pe Sandra Pralong sa iubeasca aceasta tara!

A fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu pe Relatia cu Romanii de Pretutindeni, în prezent presedintele Fundatiei SynergEtica, director de comunicare al saptamânalului american Newsweek, în 1990 a pus bazele Open Society Fundation (Bucuresti), iar între 2002 si 2005 a fost cel mai înalt responsabil de comunicare pentru Europa si CSI în cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Asa cum recunoaste, simte ca a trait deja mai multe vieti iar noi am încercat sa aflam cât mai multe despre acestea!

Cum v-a venit ideea cartii? Care a fost motivatia care a stat la baza dorintei de a convinge personalitati importante ale Romaniei sa povesteasca aventura intoarcerii lor acasa in “De ce m-am intors acasa”?

Am simtit ca, intr-o conjunctura in care toata lumea vorbea despre plecare, trebuia spusa si povestea celor care s-au intors. Co-autorii cartii imi sunt prieteni sau cunostinte—am incercat sa echilibraz cartea invitand oameni de diferite varste, cu preocupari diferite, din medii diferite sa-si spuna povestea. Unii sunt cunoscuti marelui public, altii nu—dar toti au ceva de spus care, cred eu, este important, caci vorbesc despre Romania cu multa dragoste, chiar atunci cand sunt critici la adresa ei.

Ne puteti spune cum a fost primita aceasta idee de catre cei care semneaza, alaturi de dumneavoastra, aceasta carte?

De unii cu entuziasm, de altii cu rezerva si, cu toate astea, cu angajament. Cred ca toti simteau nevoia sa-si spuna povestea—este ceva catarctic in faptul de a povesti, cu atat mai mult cu cat este in scris.

Stiu ca ati plecat atunci cand erati foarte tanara. Ne puteti povesti, pe scurt, cum s-a desfasurat viata dumneavoastra dupa ce ati plecat?

Ooh, e o poveste lunga—haideti s-o facem obiectul unui alt interviu caci imi pare ca am trait atatea vieti deja, ca daca am incepe, nu am mai apuca sa vorbim despre carte… 

Va amintiti care a fost momentul precis in care v-ati decis sa va intoarceti?

Au fost o serie de momente—mai curand emotionale decat fizice. Fizic m-am intors de trei ori dupa ’89: o data in ’90 sa pun pe picioare Fundatia Soros, o data in ’98 cand am fost Consiliera la Cotroceni si o data in 2005 dupa alegeri cand vroiam sa lucrez in administratie—in loc de asta am creat o fundatie pentru Etica si Civilitate, adresata tinerilor. Dar cred ca am stiut ca aici voi ramane sa imbatranesc in momentul in care m-am mutat in casa mea, acum un an.

Ati fost director de comunicare al saptamanalului Newsweek. Cum a fost experienta aceasta pentru dumneavoastra, care sunt cele mai importante lectii ale acelei perioade, ne puteti povesti?

Cea mai importanta lectie a fost una pe care o povestesc in carte, la inceputul povestii mele despre New York—nu vreau sa va stric placerea lecturii, asa ca va las sa vedeti cat de diferita este abordarea competitiei la noi si in SUA…

Fiecare dintre istoriile personale impartasite in volum au un numitor comun: decizia de a se intoarce si de a da, in diferite feluri, un ajutor reconstructiei Romaniei. Credeti ca exista regrete in privinta acestei decizii?

Aveti dreptate ca aceasta dorinta de a fi de folos tarii se desprinde din toate povestile. Despre eventualele regrete ale altora nu pot vorbi, trebuie sa-i intrebati pe fiecare. Pentru mine, nu cred sa existe zi in care sa nu ma revolte ceva in jur, si deci sa-mi pun intrebarea “ce caut aici”. Dar in loc sa ma doboare, adversitatea ma indarjeste si ma face si mai dornica sa fac ceva pentru Romania, acolo unde sunt.

Din volum se desprinde un aer foarte pozitiv, acela al dragostei fata de tara si de oameni cu toate defectele pe care acestia le-ar putea avea. Ce va doriti sa simta cei care citesc volumul coordonat de dumneavoastra?

Exact ceea ce spuneti—ati sesizat foarte bine intentia, chiar daca la inceput ea era doar implicita… M-am bucurat, citind povestile, sa vad ca pana la urma cu totii impartaseam acelasi sentiment…

Un comentariu la articolul Sandra Pralong, întoarcerea în România si determinarea de a descoperi bunul simt românesc!

  1. abothSteeve spunea:

    cititi blog-ul intreg, destul de bine

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAUTAVIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE