Sunt “înapoiatii” o binecuvântare sau o povara pentru România?

Posted on August 22, 2010 by Sandra Pralong

· http://www.acum.tv/articol/16640

Data: 22 august 2010

Autor: Petru Clej

Publicat in: Revista “Acum”

Titlul articolului: Sunt “înapoiatii” o binecuvântare sau o povara pentru România?

“Fie painea cat de rea, tot mai bine-n tara mea”, ar putea fi motto-ul cartii “De ce m-am întors în Romania”, publicata sub editarea Sandrei Pralong la Editura Polirom în vara acestui an.

Cartea este o culegere de texte si interviuri, în care 39 de persoane (nu toate personalitati) explica de ce s-au întors sa traiasca în Romania dupa 1990.

Termenul “întors” nu e tocmai propriu pentru toti cei 39, pentru ca unii dintre s-au nascut în strainatate, precum Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai, sau Indrei Ratiu, fiul politicianului Ion Ratiu.

Unii au plecat dupa absente de zeci de ani, altii s-au întors dupa doar cativa ani, acesta fiind cazul tinerilor întorsi de la studii în anii ’90 si 2000.

La toti acesti “înapoiati” – expresia memorabila folosita de un politist de frontiera în primele zile ale lui ianuarie 1990 – întalnim aceeasi sincer patriotism – veritabil, nu demagogic, aceeasi dorinta de a împartasi celorlalti experienta traiului în Occident, într-o societate catre care care tinde, teoretic si societatea romaneasca.

Aproape toti remarca potentialul extraordinar de schimbare, provocarile de o natura practic disparuta în Occident si, de ce nu, caracterul romanilor, cu bune si cu rele, diferit, uneori fundamental, de cel al occidentalilor.

Aproape toti remarca aspectele negative – coruptia, neseriozitatea, nepunctualitatea, duplicitatea, concurenta neloiala, badarania – care trag înapoi societatea romaneasca.

Unii dintre sunt descurajati si destui sunt cei care nu sunt siguri ca doresc sa ramana definitiv în Romania. Din punctul de vedere al experientelor personale cartea este extrem de interesanta, dar inegala.

Evident ca sunt subiectiv, dar cele mai memorabile texte mi s-au parut cele ale cunoscutilor mei – Sandra Pralong, Matei Paun (textul sau a fost publicat în urma cu doi ani în revista ACUM http://www.acum.tv/articol/7952) sau Nicolas Don (un exceptional jurnalist franco-roman) – sau ale celor pe care i-am intervievat la BBC – Neagu Djuvara, Dinu Zamfirescu, Ion Vianu sau Sorin Alexandrescu (acesta din urma face o critica devastatoare a societatii romanesti în care s-a întors) , dar si al gentlemanului romano-englez Indrei Ratiu.

Remarcabili sunt toti tinerii plecati la studii si întorsi dupa 1990, cu o exceptie, Ana Birchall, vestita activista PSD, care reuseste în textul ei plicticos si kilometric sa foloseasca un limbaj de lemn de parca ar fi o clona a presedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu (nementionat vreodata în text).

Deceptionante peste masura textele ce apartin lui Gheorghe Zamfir si Doru Braia, preocupati mai mult de rafuieli personale si de responsabilizarea altora pentru tot ce nu le-a reusit în viata.

Pe ansamblu însa, un efort reusit, chiar daca Sandra Pralong ar fi trebuit sa-si exercite mai energic functia de editor, pentru ca textele sunt scrise de romani, nu de englezi sau americani.

Vor reusi acesti “înapoiati” în misiunea ce si-au propus-o, aceea de a ajuta societatea romaneasca sa ajunge cat mai repede la normalitate? Desi ceea ce fac e admirabil, iar eu îi vad ca pe niste profeti, dar sa nu uitam ce spunea Isus “adevarat va spun ca niuciun prooroc nu e primit bine în patria lui” (Luca 4,24).

În dedicatia cartii pe care mi-a trimis-o prin posta, Sanda Pralong a scris: “Lui Petru, cu prietenie si admiratie pentru maniera lui de a-si exprima, totusi, patriotismul.” Sunt onorat ca o asemenea patrioata adevarata si un model de cum ar trebui sa fie romanii în anul 2010 pentru ca Romania sa iasa din starea de înapoiere actuala are o asemenea parere despre mine. Cu regret însa, nu ma pot ridica nici pe departe la nivelul ei si spun, spre deosebire de cei 39 de autori din aceasta carte: “Fie painea cat de rea, tot mai bine-n… Anglia.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sandra Pralong

CAUTA



VIDEO


TEDxBucharest

ULTIMELE ARTICOLE

ARHIVA

RETELE SOCIALE